2 cawan tepung gandum
2 cawan air
3 sudu minyak masak
garam secukup rasa
Cara-cara memasak:
1. satukan semua bahan kedalam blander ~ kalo xde blander pon xpe, kaco guna tangan pon boleh
2. panaskan kuali leper dan masukan minyak masak
3. amik 2 senduk bancuhan dan ratakan atas kuali
4. apabila dah kekuningan, boleh lah dibalikan
5. Siap!!
dah siap lempeng, saya sambung pulak masak sambal sardin.. kebiasaanya saya suka makan dengan sambal ikan bilis.. tapi ikan bilis pulak tak de kat rumah.. nak kuar beli,malas lah pulak.. jadi, sardin pon sardinlahhhh... janji kenyang..heeee..
saya prefer guna jenama Ayam Brand untuk masak sambal sardin..
1. 1 tin sardin
2. 2 ulas bawang merah kecik & 2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
3. 1 buku bawang besar ( dimayang)
4. 3 sudu cili kisar
5. 3 biji cili api diketuk
6. sedikit sos cili
7. garam secukup rasa
Cara-cara memasak:
1. Tumis bawang kecik dan bawang putih sehingga wangi
2. Masukan cili kisar dan tunggu sehingga pecah minyak
3. Masukan sos cili dan kacau sehingga sebati
4. Masukan sardin dan sos dalam tin sardin. Kacau sehingga sebati. Perasakan dengan garam
5. Masukan cili padi dan bawang merah yang di mayang
6.Siap dan sedia di hidang
No comments:
Post a Comment